tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO

Poträtt av en Guldmedaljör

Joakim Orheim, 15 år tog under helgen ännu en Guldmedalj för Tibro MK i Enduro. Joakim är inte precis nybörjare i enduro utan var redan igång när han var fem år. Började att träna med FMCK Skövdes enduroskola vid tidig ålder.


Joakim med guldet efter segern i Norrahammar. FOTO: Max Larsson


Det hela började när Joakim var med pappa och mamma när syster Angelica red på ridskolan i Tovatorp. Granne med ridskolan låg Kråkeberget där FMCK Skövde hade sin enduroskola på lördagarna.
 

Pappa Erik och mamma Carina berättar:
- När han var där så titta han på motorcyklarna istället och sa "Pappa, där ska jag åka".
När han var 5 år fick han sin första MC i födelsedagspresent. Det var en KTM 50cc Han körde hela den dagen. Minns att han körde in i en rosenbuske och då var han lite irriterad ett tag. Men han var snabbt på´t igen. Fyllde 5 år i juni och redan vid inskrivning vid FMCK Skövdes enduroskola på hösten 1998 var han igång. Började med småttinggruppen under ledarskap av Hanno.

-
 Under en period då Joakim var liten så hade han en tendens att somna överallt. Första gången han somnade var på dagis på en trehjuling, men priset tar nog när han somnade på motorcykeln en lördag på ängen ute på Kråkeberget. Som tur va gick det bara saktare och saktare så pappa Erik kunde springa ikapp och fånga honom, som tur är växte han ifrån detta.


Bilden är från SLA hösten 1998 då de gjorde ett reportage om enduroskolan ute på Kråkeberget. Kolla hur Joakim har glasögonen.

- Jag, Bengt Nylund och Krister Lundqvist tog över ledarskapet i den gruppen som våra grabbar Joakim, Fredrik och Simon var med i. Efterhand så blev det växelcykel, 60cc Kawasaki. Vi körde lite KM och sånt där. Då var det bara träning på lördagarna och Joakim missade inte något tillfälle för jag var ju med som ledare i gruppen.

- På den tiden fanns det inga tävlingar i enduro för ungdomar. Så vi började att tävla i cross för FMCK Skövde i Skaraborgsfräsen och då var även FMCK med som arrangör. Vid sju års ålder körda han sin första riktiga crosstävling i Karlsborg med en 65cc. Rikard Hansson körde även sin första tävling där så jag och Peter Hansson gick bakom startlinjen och var väldigt nervösa. Hade ont i magen båda två. Jag var så nervös så jag har inget minne av hur det gick men jag har för mig att han gjorde en framlängesvurpa vid målplatån. Men det gick bra.


- Joakim blev mer och mer tävlingsinriktad efter hand. Då FMCK inte hade någon crossverksamhet flytta vi och några föräldrar till Skövdeklubben Donkelo RC och hjälpte till med ungdomsverksamheten där.

- Enduro var det första han började med och det tyckte han var jättekul och det har han tyckt i alla år. Det var att crossen kom in när Skaraborgsfräsen började att arrangeras. Enduro har alltid varit intressant för Joakim. Jag har inte påverkat honom det minsta. Kanske i så fall att han ska åka bägge disciplinerna Joakim 2005 i sin debut i RM-serien. FOTO: Mikael sandberg

Debut i Ungdoms-RM 2005

När Börjesson/Wallgren startade upp Ungdoms-RM i enduro 2005 var Joakim med på startlinjen som 12 åring i första deltävlingen som gick i Tibro. Pappa Erik berättar att när tävlingen gick så nära var vi intresserad att prova på. Det blev en 17:e plats i URM 1 för Joakim och blodad tand. Körde även sista deltävlingen det året i Hallsberg med en 10:e plats. Tävlade det året för FMCK Skövde.


 På bilden är det pallen från Folkares MK:s deltävling 2006 där Joakim blev trea och  Niklas Persson tvåa och segrade gjorde Joel Nilsen. FOTO: Mikael Sandberg

Fjärde plats i Ungdoms-RM 200
6
2006 var han med i alla deltävlingarna i URM1 och tog en fin 4:e plats. Placeringarna det året var 4, 5, 4, 3, 3, 4. Tävlade detta året för FMCK Skövde i enduro och cross för Donkelo RC.
Bilden kommer från Norrahammars tävling.2007 och Joakim saknar vissa delar på frampartiet. FOTO: Mikael Sandberg

Första guldet i Ungdoms-RM 2007
2007 var det Guld som gällde i URM1-klassen. Hade den fina placeringsviten 1, 1, 2, 1, 1, 1. Tävlade detta året för FMCK Skövde i enduro och cross för Donkelo RC.

Bilder från finalen. FOTO: Bergbom/Sandberg

Andra g
uldet i Ungdoms-SM 2008
Bytte klubb till Tibro MK i enduro och klass inför Guld-året 2008. Serien fick även SM-staus. Placeringssviten blev 1, 1, 2, 3, 1, 2 i URM2.

Vägen till guldet
Deltävling 1
var moderklubben FMCK Skövdes deltävlingdär han tog in fin seger direkt med 27 förare på stratlinjen.
- Målet före start var att bli topp trea i klassen. Fick reda på efter första sträckan att jag var i ledning och då tänkte jag att det går nog att öka. Det gick fint och inga missöden alls. Vann dom tre första sträckorna så jag tog det lite lugnt på sista. Körde på säkerhet så jag inte ramlade. Jag gillar när det är snabbt och håligt men har svåra att köra när det blir stenigt.


Bilder från finalen. FOTO: Mikael Sandberg

Deltävling 2 kördes i Finspång och där blev det en ny seger. Visade nu helt klart att han är lika snabb på stor hoj, något som tidigare visat sig inte vara helt självklart då snabba förare gått upp i klasserna.

Deltävling 3 kördes i Åsätra. Här blev det en uppgörelse mellan Martin Iggmark Hallsbergs MK och Joakim. Dom byttes av i ledningen flera gånger under tävlingen. Mot slutet började Joakims hoj gå dåligt och bluddrade. Iggmark kunde då koppla greppet och tog hem segern.


Från vänster: Mamma Carina, Joakim, Strömbom, Waltersson och pappa Erik. FOTO: Mikael Sandberg

Deltävling 4 kördes av Fjugesta MS. Detta var inte Joakim favoritunderlag, för mycket sten och bök.
- Tråkigt att jag tappa i resultatet men jag ligger nu på delat 1:a plats med Martin Iggmark. Martin gillar det här steniga underlaget. Jag var nervös i början och gick ut för hårt, vurpa och fastna även på begshällarna. På dom tre sista sträckorna körde jag på säkerhet och jag visste att jag tog in på Alexander. Inför sista sträckan låg jag 13 sek efter och det var lite nervöst. Dom två sista deltävlingarna har jag hört att det inte kommer att finas så mycket sten så då får Martin hålla sig undantror Joakim.Deltävling 5, Tibro MK. Här var det internationell enduro med 12 korta prov som Joakim tycker om. Var 1 min och 15 sek före andre man.

Finalen i Norrahammar:
Var favorit med ledning på fem poäng och med en crossbakgrund som passade i Norrahammar.
- Hade som mål att hålla Iggmark bakom mig. Inte ta några risker. Jag ville verkligen vinna det här guldet. Vore onödigt om jag ramlade och gjorde något dumt. Iggmark fick en bättre start men var förbi honom efter halva första varvet. Han var sen efter mig upp till varvningen, sedan drog jag ifrån. I slutet kom Alexander Berggren, jag försökte att hålla honom bakom mig. Men han körde väldigt bra idag så jag fick släppa förbi honom. Jag stumnade väldigt i armarna och kunde inte hålla i styret ordentligt.


Pristagre USM2 2008: 1) Joakim Orheim. 2) Martin Iggmark. 3) Alexander Berggren.


Joakim är en väldig målmedveten grabb som förstår vikten av att vara i god form

- Veckan före en tävling så brukar jag äta mer än vanligt. Tänker även mer på vad jag äter och dricker. Fystränar på sommaren genom att springa, det blir även mycket cross. Under tävlingssäsongen kör jag MC 1-2 ggr. under veckan och springer något. Men två dagar före tävling tar jag det lugnt och kollar på TV och film.  När sommaren börjar ta slut så är det hockey i Skövde IK som gäller. Dom tränar fyra till fem gånger i veckan. Mycket hård konditionsträning, stentufft är det. Det har jag väldigt nytta av när jag kör motorcykel.  Spelar center oftast. Men enduro/cross kommer i första hand men hockey är en väldig bra konditionsträning under vinterhalvåret.

- När jag inte tränar eller kör MC så är det skolarbetet som gäller. Ska göra allt för att komma in på MC-gymnasiet. Tror att det kan utveckla mig mycket genom att gå där. Bor på landet i närheten av Klagstorp utanför Skövde. Gillar att vara med kompisar och då har jag cyklade för att komma dit. Men nu när jag har tagit moppekort så är det inga problem längre. På vintern åker jag skolbuss men nu under sommarhalvåret kör jag moppe till Skövde och skolan. Jag fyllde 15 år den 22 juni. Går sista året på Vasaskolan i Skövde. Ska söka till Tibro och MC-gymnasiet och där välja fordonslinjen. Ligger även 8:a i crossena ungdoms-SM men då kör jag för Donkelo RC. Har väldigt fint stöd av pappa, mamma och JWF Racing Skövde.

- Har inte planerat så mycket inför nästa år men kommer att köra i USM 3. Kommer även fortsättningsvis att satsa på enduro och cross. För tillfället ligger han 8:a i crossens Junior-SM. Målet var att bli topp 10 i crossen. Målet var att försöka att vinna enduron i år. Och det gick ju faktiskt hem. Det är lite mer status att köra cross.

Pappa Erik avslutar:
- Tyvärr är han inte med och mekar så mycket. Det är nästa grej att börja med. Men nu ska han till våren ta MC-kort och köra mer typ 1 tävling och då måste han lära sig det. Och kommer han in på MC-gymnasiet ingår det i utbildningen.

 - Han håller på med lagsport och individuellt och båda har sina tjusningar. Just det med det individuella sporten tror jag är bra för han kan inte skylla på någon annan när det går dåligt och han kan bara gratulera sig själv den gången det går bra. Det tror jag är nyttigt även i det övriga livet. Man tar ansvar för vad man själv gör. Man kan inte luta sig tillbaka på några lagkamrater, utan det är vad du gör själv. Sedan om det blir bra eller dåligt får du stå för själv.


 

tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO