tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO

Grabbarna som startade enduro-eran i klubben
Del 2:
Ingemar "Smen" Andersson SM-Guld 1960

Från tidningen Racing 1960: Tibro Motorklubb har under senaste år arbetat sig energiskt uppåt inom SVEMO:s västra distrikt och frågan är om inte klubben det gångna året (1960) signerat en av de främsta svenska insatserna. Genom svenska mästarna Ingemar Andersson och Anders Franzén, samt Rune Isacsson på delad andraplats i lilla klassen har man dominerat tillförlitlighetsåkningen. Därtill kommer att Anders Franzén vann DM för 250-cc-förare och Hans Hansson tog hem juniorernas mästerskap i samma maskinstorlek. I den stora Polska tävlingen Tatra Trial blev Rune Isacsson bäste svensk och Anders Franzén körde till sig en guldmedalj i det svenska trophylaget i Six Days som gick i Österrike. Vid samtliga fyra SM-tävlingar har Tibro varit bästa laget. 

Tibro MK har stora framgångar i tillförlitlighet/enduro genom åren. 15 VM/EM-guld, 36 SM-guld mm. Anders Franzén och Ingemar Andersson var dom två förarna som 1960 startade GULD-eran genom av vinna var sin SM-klass. 

Se även mästerskapsresultat mm. 1960 - 2007, Tibro MK  >>>
Del 1: Anders Franzén SM-guld 1960 >>>


Ingemar "Smen" Andersson, Tibro MK.  FOTO: Privat

Ungdomstiden

- Det var mycket vanligt att man i min ungdom hade MC istället för bil. Det var mer som ett bruksfordon då. Började åka lite med farsans lättviktare, en DKW 98cc.  Jag blev intresserad av endurosporten när jag i slutet av 40-talet såg Alvar Johansson och Rune "Lövås" Johansson som körde mycket i skogen och tävlade runt Tibro.  Såg upp till dom grabbarna.

1951
- Köpte min första MC när jag 1951 fyllde 16 år. Det var egentligen en Monark men den såldes under namnet Vimpel och jag köpte den hos Bergmans i Mofalla. Tillverkad i Varberg för Eols och Hakons. Den var på 150cc med en CZ motor. Men det var ingen MC att köra med i skogen. 

1952
-
Nästa hoj blev en ren landsvägscykel och den köpte jag hos Simons i Tidaholm. En ny Triumph Tiger 100, 500cc 4-takt som då kostade 4 250 kr. På den tiden fanns det inga hastighetsbegränsningar, hjälmtvång eller lag på 18 år för tung MC. Det var bara att dra ner till Tibro i 150 knöck när jag på den tiden jobba på mejerit.


Ingemar 1952 med sin Triumph Tiger 100. FOTO: Privat

1954
-
Strax före lumpen 1955 köpte jag en NSU MAX, 250cc 4-takt. Var även med på en sommarkurs hos FMCK Skövde. Där fick vi lära oss att köra MC med en Albin 500cc. Då som nu är det en bra träning för blivande tävlingsmotorcyklister.

Ingemar körde även lite orientering med motorcykeln och detta gick att läsa i lokaltidningen vid den tiden:
  "Klassen för B-juniorer som tävlade i lilla DM blev en triumf för hemmaföraren Ingemar Andersson. Anderssons seger var en mycket stark prestation om man betänker att han efter ungefär halva sträckan gjorde en synnerligen otäck kullkörning varvid hjälmen spräcktes, två tänder slogs utav och läppen sprack. Vid ankomst till målet måste en av funktionärerna köra Andersson till Skövdes lasarett föra att få läppen ihopsydd". Signatur Spud.


Ingemar med sin NSU Max. FOTO: Privat

1955
MC-ordinans och lumpen

-
Gjorde lumpen i Skövde från maj 55 och 10 månader framåt. Blev MC-ordonnans och var även instruktör i FMCK under den tiden. Har lärt Per-Olof "Putte" Gustavsson att köra MC. Det var här som jag fick mitt riktiga intresse för skogsåkningen. Vi hade skidor påkopplade på vintern och jag var den störste förbrukaren. Gjorde av med tre par skidor. En ladugårdsknut gick det illa åt vid Bolum. Jag körde hårt när man kom vid med  Albinen som vägde 200 kg. Oftast fick jag köra på Plutonchefen Ackerot så det blev inte så så mycket gasa av då  Mina lumparkompisar hade svårt att hänga med i farten så jag tyckte att det kunde passa att börja tävla.


Albin och Ingemar trivdes bra ihop under militärtjänstgöringen som MC-ordinans . FOTO: Privat

1956
-
Min fjärde MC blev en NV 250cc som jag bytte till mig hos Valle Lundbergs MC-firma efter lumpen. Körde första riktiga endutävlingen på en lånad NV 1956 i Tibro. Det var Björsjörundan som var föregångaren till Valle Lundbergs Minne. Som nybörjare fick man starta som B-junior och blev 6:a i klassen. Vann klassen gjorde Nils Andersson, Varbergs MK före Sven Arvidsson, Tibro MK.


Ingemar med med sin först endurocykel en NV på 250cc. FOTO: Privat

1957
- Man fick börja som B-junior, sedan A-junior och sedan Senior. Som A-junior fick man även tävla i SM-klassen. I SM tävlade man i klasserna över och under 175cc. Körde några tävlingar på min NV och vann Björsjörundan. Vid en tävling i Örebro tappade jag kicken under natten. För att kunna köra vidare stal jag en kick av fabriksföraren Lööf som hade brutit. 

Man kunde läsa i lokalpressen om Ingemars bravader på Björsjörundan det året
"Vattenplasket strax före första etappmål hade samlat en ungdomlig publik, som hade roligt värre åt förarnas forcering av "vadstället". En mängd olika stilar uppvisades. En av de snyggaste genomgångarna gjorde Tibros Ingemar "Smen" Andersson med en ganska saftig satsning". Signatur Rotor


Björsjörundan 1957 på NV. FOTO: Privat

Monark Stinget M115
-
Femte hojen blev en tävlingscykel. En Monark Stinget M115 på 200cc införskaffades för priset av 1 957kr. Motorn var en tysk Ardi på 12,5 hk och tillverkades bara i 50 ex. Den här modellen hade  större tank, stålfälgar, överliggande avgasrör mm. Det var ett väldigt stort steg till Monarken från min NV. Den var mycket smidigare att köra. Jag hade haft min Triumph Tiger så jag var inte farträdd utan det gick undan nu.


Ingemar Andersson med en ny Monark Stinget M115. FOTO: Privat

1958
- Jobbade ihop med Uno Andersson på Volvo. Han och jag fixade till specialkonstruktioner på cykeln. Modifierade framgaffeln, fixade styrbroms med ratt. På vintern körde vi med skidor och Uno hjälpte mig att fixa till en automatisk växlingsmekanism så man slapp flytta foten från skidorna när man växlade. Byte även till kraftigare bromstrumma i bak.

- Var uppklassad till A-junior 1958 och vi var ett glatt gäng som tävlade och tränad ihop, Rune "Isac" Isacsson, Hasse Hansson, Rune Svensson och Hans-Petter Jonsson. Det var vi ungdomar som tävlade då. Dom äldre förarna hade mer eller mindre lagt av när jag började. 

- Vi var ett stort gäng som var ute och åkte. På lördagar och söndagar när vi inte körde tävling så blev det träning med ett pass på förmiddagen, hemma och åt middag och sen ett pass på eftermiddagen. Så det blev full dag. Vi drog oftast en runda över Hjo och Missveden. Markägarna på den tiden var mycket tillmötesgående. Det blev inga protester alls för det var inte sådana drag i cyklarna som gjorde diken som dagens cyklar.


Trial i Karlsborg 1958. FOTO: Privat

SM 9:a 1958
- Som A-junior det året fick jag även var med i senior-SM. SM det året kördes över 4 deltävlingar och jag blev 9:a totalt i SM stora klassen men var då bara A-junior.  Mästarna det året blev Ove Lundell (över 175cc) och Rolf Stagman (under 175cc).

- I Örebros SM-tävling Hyttasvängen kom jag och Isac på en tredjeplats efter Rolf Tibblin och Ove Lundell.  Blev femma i Varbergs deltävling i mars. 8:a i Huskvarnas SM (2:a i A-junior).

- Totaltvåa bland seniorerna som A-junior i Kilsbergsskålen. Före mig hade jag bara Rolf Hagman och efter mig så hade jag storheter som Tage Magnusson och Torsten Hallman. 

Övriga resultat som A-junior 1958:

Vättlerundan (2:a), Guldmedalj 3-dagars, Kilsbergsskålen (1:a och total 4:a),  Vann 1:a premiärtävlingen av Valle Lundbergs Minne. Novemerkåsan (2:a A-junior), Kinnanatten (1:a och 3:a totalt), Midvinterpokalen (totalfyra), 


Ingemar vann premiärtävlingen av Valle Lundbergs Minne 1958 på Monark Stinget. FOTO: Privat

Orienteringsserien
- Vi körde en Orienteringsserie här i länet som gick mitt i veckan med lag som T2, K3, Tidaholm mm. Vi åkte tillsammans med bilarna men inte på samma bana. Vi körde även lagtävlingar och det  var Ingemar "Löck" Karlsson som anmälde oss. Rune Isacsson och jag startade alltid före honom. Så han kunde samla upp oss när vi hade kört fel och förirrat oss. Då kunde vi sedan hänga på honom. På det sättet vann vi oftast lagtävlingen." Löck" var jädrig bra på kartan. Jag var även med och körde i crosserien för Tibro MK. 


Rune Isacsson, Ingemar Karlsson och Ingemar Andersson. FOTO: Privat

Novemberkåsan 1958 i Örebro
- Tävlingen vanns av Bill Nilsson efter en hård duell mot tvåan Ove Lundell med Torsten Hallman trea. Började med natt först och det var ingen tjäle alls. Var lagom besvärlig tävling. Här blev jag tvåa i klassen A-junior efter Lage Svärd Nacka MS. Lage var två minutprickar före mig i mål. 72 startande och 27 gick i mål. Minns inte riktigt men var nog ca 12 -13 totalt i den kåsan. 


Sven "Kotis" Andersson och Hans-Petter Jonsson peppar mig inför starten på Kåsan 1958. FOTO: Privat

1959 
Ingemar körde 48 tävlingar 1959!

- 1959 körde jag 48 tävlingar i enduro - cross - orientering och då började även min bästa resultat komma. När det var säsong kunde det bli tre tävlingar i veckan för Orienteringstävlingarna gick oftast mitt i veckan. Jag skiftjobba på Pentaverken (Volvo) i Skövde på den tiden. Jobbade jag eftermiddag sprang jag alltid en sväng på förmiddagen, minst en mil. Jag tror att jag var ganska ensam att träna på det viset.  Det blev även mycket skidåkning på vintern ihop med Isac.

- Sedan vinner man halva tävlingen hemma i garaget genom att ha bra ordning på grejorna. Hade mycket trix för mig och ett tag körde jag med dubbla bromsar i framhjulet. Lurade även motståndarna lite, gängade i ett tändstift i cylindern så att det såg ut som om jag hade dubbla. Men det var bara ett sätt att ha extra tändstift tillgängligt. Tändkabel var inte kopplad. Man fixade även  till lite i cylinderns kanaler. Såga lite även i kolven. Mot dagens cyklar är nog motorstyrka och fjädring den största skillnaden. Fick även köpa Ove Lundells fabrikscykel.

- Jag hade samma Monark 200cc till jobbet som jag även tävlade med. Fast jag hade tre cyklar med samma registreringsnummer. Ett tag var dom i olika färger och jag var tvungen att lackera om dom så att det blev samma färg på dom. För det såg ju inte bra ut med samma regnummer och olika färger.

- Körde även en del cross för Tibrolaget Hyvlarna men tyckte att det gick lite för sakta mot enduro. Crossheatet var i regel bara 20 minuter. Det var som en kort endurosträcka. Enduro var också roligare för det var ingen trängsel.


 Ingemar Andersson och Stinget. FOTO: Privat

SM 1959
- Var uppklassad till seniorförare i enduro och i SM över 175cc det året var det Torsten Hallman och Ove Lundell som fick dela på guldet. Rune Isacsson kom på 4:e och jag på 5:e plats. 

- Dom tre stora MC-tillverkarna i Sverige på den tiden hade var sin deltävling. Monark (Varberg), NV - Nymans Verkstäder (Uppsala), Husqvarna (Huskvarna) plus en neutral tävling som oftast var Örebro. Det var nog lite fördel för hemmaåkarna skulle jag tro.  

- Det var pilad bana med minutprick. Då gällde det att köra ifrån motståndarna med minst en minut. Annars var det helt ogjort och man fick slita i onödan. Om sträckorna var ca 12 - 13 minuter uppstod detta problem. 

- Vi körde på idealtid och det var så att i den lilla klassen hade man 3% lättare tider. Tyckte att det var stora orättvisor  i detta. Det kvittade hur korta sträckorna var, dom fick ändå 3% tillgodo på tiden. Det skiljde inte så mycket på cyklarna så att det var befogat. Det var även fördel i lagkörningen om man hade förare i den lilla klassen.  Detta ändrades senare och jag tror inte det tillämpades på alla tävlingar.

- Det kördes dag och nattetapp  under SM och det var på natten jag körde bäst. När det var månsken gick det att åka bäst för då såg man vad öppningarna fanns i skogen. Det var inte så många watt i lamporna på den tiden.


Ingemar Andersson med en av sina många Stinget. FOTO: Mikael Sandberg

I premiärtävlingen det året i Örebros Hyttasvängen klev  Ingemar och Isac in i Sverigeeliten med en  3:e och 4:e plats. Segrade gjorde Rolf Tibblin som fick soppatorsk under natten men väckte upp en sömnig hemmansägare och fick lite traktorfotogen och kunde ta sig i mål. 

1) Rolf Tibblin, HVA, SMK Stockholm, 35 prickar. 2) Ove Lundell, Monark, Varbergs MK, 40 pr. 3) Ingemar Andersson, Monark, Tibro MK, 56 pr. 4) Rune Isacsson, Monark, Tibro MK, 64 pr.

I
Nymanspokalen blev Isac 6:a och Ingemar 7:a.
Att läsa i tidningen Racing från Nymanspokalen
" De bägge parhästarna från Tibro håller fortfarande stilen och är nära nog oskiljaktiga. Denna gång blev Rune sexa och Ingemar sjua. Jämna killar och framtidsmän som Svemo och Monark nog skulle satsa på i Six Days. Slitvargar, som aldrig ger tappt, trots krånglande maskiner och upprepande kullkörningar i lervällingen i becksvart mörker. Jag lyfter för tredje gången på hatten". Av utsände RAGGE.

1) Torsten Hallman, HVA, Uppsala MCK, 15 poäng. 2) Ove Lundell, Monark, Varbergs MK, 14 p. 3) Allan Eklund, Monark, Varbergs MK, 13 p. 6) Rune Isaksson, Monark, Tibro MK, 10 p. 7) Ingemar Andersson, Monark, Tibro MK, 9 p. 10) Holger Larsson, Monark, Tibro MK, 4,5 p

I Varbergstävlingen  Isac 5:a och Ingemar 6:a. 
1) Ove Lundell, Monark, Varbergs MK, 15 poäng. 2)  Allan Eklund, Monark, Varbergs MK, 14p. 3) Torsten Hallman, HVA, Tibro MK, 13p. 5) Rune Isaksson, Monark, Tibro MK, 11p. 6)  Ingemar Andersson, Monark, Tibro MK, 10p. 8) Holger Larsson, Monark, Tibro MK, 8p. 


-
Sista deltävlingen i Jönköping blev lite speciell när Rolf Tibblin blev anklagad för att maska på sista transporten in till mål för att hjälpa och ge segern till teamkollegan Torsten Hallman. Och samtidigt så fick Hallman vara med och dela Guldet i SM med Lundell. Ingemar kom inte till start på grund av maskinproblem men Isac körde till sig en fin 3:e plats. 
1) Torsten Hallman, Uppsala MCK, 26 prickar. 2) Rolf Tibblin, SMK Stockholm, 28 pr. 3) Rune Isacsson, Tibro KK, 49 pr.

Slutställning 1959 Över 175cc: 1) Lundell, 46 poäng. 1) Hallman, 46. 3) Allan Eklund, 37. 5) Rune Isacsson, Tibro MK, 36. 6) Ingemar Andersson, Tibro MK, 35.

Novemberkåsan 1959
Tävlingen arrangerades av SMK Göteborg runt Hindåsskogarna. Det blev en tuff tävling med mycket blöta och sten. Gunnar Johansson tog den femte Kåsan  före Torsten Hallman och Roine Lööf.

Ställningen efter första nattvarvet var 1) Gunnar Johansson 6 pr. 2) Roine Lööf 10 pr. 3) Torsten Hallman 10 pr. 4) Ingemar Andersson. Efter nattetappen låg Ingemar 6:a och blev sedan 11:a totalt.


- Gick i Hindåsskogarna i Göteborg utan tjäle och det var extremt mycket med vatten. Fick punktering på första etappen. Byte innerslang vid nästa kontroll och det fick gå fort för man hade inte möjlighet att ta hjälp. Hade med mig en luftflaska och det tog nog ca 5 minuter och fick då några tidsprickar.

- Det var så tätt mellan natt och dagsetappen att tibroföraren Holger Larsson inte gick av motorcykeln mellan dag och natt . Han fick bara en dricka när han satt på motorcykeln, sen var det bara att dra iväg igen. Då är det tufft när man kör ett helt dygn. Jag fick vila någon timme innan jag gav mig ut på dagsetappen.

FOTO: Racing

Att läsa i tidningen Racing från Kåsan "Flera av favoriterna försvann redan under första etapp och stråken runt Västra Nösjön i Hindås spelade motorcykelstjärnorna stora spratt. Svenske mästaren Ove Lundell och hans märkeskamrat i blå stallet Bengt "Spicky" Svensson samt europamästaren i motocross Rolf Tibblin tillhörde de många som fick bryta redan på första varvet. Värsta kruxet var en mosse strax innan andra kontrollen till vilka 40 av de startande inte kom fram. Nästan hela Bill Nilsson maskin försvann i träsket och hans kamrat i motocrosslandslaget  Lasse Gustavsson hamnade under sin maskin i en bäck. Av utsände Reiz.

Några resultat 1959:
Midvinterpokalen SMK Arboga (4:a), Hyttasvängen (3:a), Vätlerrundan (2:a), Länsrundan (1:a),  Skene (1:a),  MA Lerum (2:a), Guld 3-dagars Stockholm, Valle Lundbergs minne Tibro MK (1:a),  Länsrundan Örebro (1:a), Kilsbergsskålen Örebro (3:a),  Sjuhäradstrofén Borås (1:a),  Dalrundan Bentsfors (2:a),  Kungsbacka (2:a). Var i Polen och körde tredagarstävlingen Tatra Trial men fick bryta. 

Six Days
Var påtänkt att köra Six Days redan 1959 men då hade jag varit tvungen att byta från Monark till Husqvarna. För det passade inte landslagsledningen att köra annat än Husqvarna. Jag sa nej för det är inte så lätt att komma med broms och växel på fel sida. Det är mycket som spelar in då. Fick även frågan att köra 1960.

1960 Guld-året

- Det var relativt enkelt för mig att ta gulmedaljen. Serien bestod av 4 deltävlingar, vann tre och 2:a i en. Inga problem alls på tävlingarna, cykeln gick perfekt. Det var alltid natt och dagtävling i SM. Det året blev även Tibroföraren Anders Franzén och Rune Isacsson blev Guld och Silvermedaljör i lilla klassen. Tibro vann även överlägset Lag-SM med vinst i alla tävlingar.

- Min värste konkurrent var Rolf Tibblin och han segrade i den som jag inte vann. Hängde med Tibblin på en snötävling när han körde utan skidor. Rolf hade heller inte tid att åka alla tävlingar för sitt crossåkande. Staffan Enekvist var även med och fightades i toppen. Fick tidningen Racings guldnål det året som jag tyckte var en väldig fin sak. Fick även lite stöd från Monark men dom hade annars sina egna fabriksåkare.
FOTO: MC-Nytt

Första deltävlingen var Huskvarna Vättlerundan i februari. En blott 19-årig Rune Isacsson från Tibro blev totalsegrare före Rolf Tibblin. Tibblin vann stora klassen före Ingemar. Rune blev även segrare i lilla klassen. Tvåa i den klassen blev klubbkompisen Anders Franzén. Det var Tibro dominans när även Ingemar kom totaltrea tillsammans med Franzén. Tävlingen blev fruktansvärd tuff när det blev underkylt regn och förarna kunde inte ta sig fram i backarna. 

Ingemar Andersson skuggade Rolf Tibblin på dom två inledande nattvarven. Rolf gick upp i ledningen med 6 prickar. Endast 23 förare startade på dagsetappen då många hade fått bryta under natten. Blev lite spänning i slutskedet på dagen när Tibblin fick tändstiftsproblem och Ingemar körde på samma tid som Tibblin under dagen. 

1) Rolf Tibblin, HVA, Upplands-Väsby, 19 pr. 2) Ingemar Andersson, Monark, Tibro MK, 25 pr. 3) Östen Mix, Monark, SMK Hedemora, 48 pr. 6) Hans Hansson, Monark, Tibro MK, 71 pr.


Ingemar vid starten av Huskvarnas Vättlerundan i februari. FOTO: Privat

Andra deltävling var Varbergs Vårkasen i April. Drygt hälften av dom 83 förarna fick bryta. Ingemar och Bengt Vinberg, Solna tog ledningen under första nattvarvet där sedan Ingemar drog ifrån och vann totalt med 9 prickar. Totalt leder nu Ingemar stora klassen och i lilla klassen så är Franzén 1:a följd av Isacsson.
1) Ingemar Andersson, Monark, Tibro MK, 23 pr. 2) Bengt Vinberg, Monark, Solna, 32 pr. 3) Sune Olsson, HVA, Hedemora, 38 pr

Sjuhäradstrofén i Borås var tredje tävlingen och Tibro MK dominerade stort som tidigare i serien med tre förare bland dom fyra första totalt i båda klasserna. Ingemar vann sin klass och är klar mästare inför sista deltävlingen.
1) Ingemar Andersson, Monark, Tibro MK, 44 pr. 2) Stig Göransson, Alingsås, 50 pr. 3) Bo Sjösvärd, Linköping, 65 pr.

Sista tävling var Kilsbergsskålen  i Örebro där Ingemar tog en totalseger med Anders Franzén på en andra plats. Tävlingen fick köras med tre nattvarv på grund av licensjakt av Älg på söndagen. 
1) Ingemar Andersson, Tibro MK, 19 pr. 2) Jan Blomkvist, SMK Stockholm, 34 pr. 3) Åke Handin, Kinna MK, 56 pr. 


Isac, Ingemar och Anders vann alla LagSM deltävlingarna det året, här vid prisutdelningen vid Kilsbergsskålen. FOTO: Privat

Att läsa i tidningen Racing från Kilsbergsskålen "Ett av de avgörande momenten i tävlingen var kärret vid Ryssaboda på vägen från Tryggeboda och uppemot andra kontrollen. Här kunde man i nattmörkret med hjälp av förarnas strålkastare studera olika körstilar. I särklass här visade sig Ingemar Andersson vara. Den säkre och kloke körande tibroföraren klarade det hela i ren trialstil. Utan att ens sätta ner fötterna smet han igenom passagen utan avbrott och letade finurligt ut marken närmast småträden som underlag. Där såg man mästaren i full aktion, han körde verkligen med insidan av huvudet. Att den gode Ingemar är fullt i klass med fabriksförarna som tyvärr numera inte ger sig med i leken om TSM, den saken är klar. Det är motocrossen som hindrar flera av toppmännen att deltaga. Men tibroföraren är ju en renodlad amatör utan hjälp från fabriker och det ökar värdet av hans goda insats". 

Slutställningen SM 1960 Över 175cc: 
1) Ingemar Andersson, Tibro MK, Monark, 14-15-15-15=45 (59). 2) Bo Sjösvärd, Lidköping, Husqvarna, 0-7-12-12=31. 3) Steffan Eneqvist, Nacka MS, Husqvarna, 9-9,5-6-10=25,5 (34,5). 4) Hans Hansson, Tibro MK, Husqvarna, 10-0-13-0=23.


Några resultat 1960:
SM Huskvarna (2:a), Hyttasvängen (1:a), SM Varbergs MK (1:a), Skene (1:a), Länsrundan Örebro (1:a), MA Lerum (1:a), Tibro MK (1:a), Sjuhärdstrofén Borås (1:a), Gökvalsen (1:a), Kilsbergsskålen Örebro (4:a), Christinehamns MK (3:a) (Åkte med punktering på bakdäcket i 6 mil), Dalrundan Bengtsfors (2:a).
Novemberkåsan 1960 med silvervitring
Novemberkåsan 1960 arrangerades av SMK Gävle. Startade med dagsetapp i ihällande regn och snö som gjorde bana hal och förändisk. Rolf Tibblin började starkt och ledde dagsetappen med 11 pr. följd av Bill Nilsson (18 pr), Gunnar Johansson och Tage Magnusson därefter på (20 pr). Ingemar var 8:a på 22 prickar inför natten.

Nattetappen kördes över 28 mil och Tibblin och Bill Nilsson drog iväg under natten men Bill Nilsson hade oturen och körde ner cykeln i ett surdrag och fick bryta. 


Att läsa i tidningen MC-Nytt 
"
Efter Bills utgång tog svenske mästaren Ingemar "Smen" Andersson (Monark) hand om andra platsen. Tibroföraren hade ju legat och lurpassat redan på dagsetappen och hans körning var verkligen imponerande. Ingemar körde snabbt, men samtidigt lugnt och behärskat och med tydlig vilja till topplacering utan att därför ta onödiga risker. Därefter följde Hokkanen och Gunnar Johansson.

Ingemar låg fortfarande tvåa efter Tibblin (honom var det ju ingenting att göra åt nu) och var nu förmodligen säker om sin andraplats, då han gick ut mot målet, från 17:e kontrollen på nattvarvet. Men oturen grinade Ingemar i ansiktet på ett mycket osympatiskt sätt och en kilometer före mål fick tibroföraren börja skjuta sin cykel i gyttjan fram emot målet. Det fanns ingen gnista kvar i prylarna. Detta medförde åtskilliga extra prickar - uppskattningsvis ett tretiotal vilket gjorde att svenske mästaren halkade ned från en säker andraplats till 8:e.totalt."  Bengt Björklund

- Det var verkligen otroligt vad som hände, cykeln hade ingen gnista. Byte tändstift, ställde om brytarna men den gick inte igång. Det blev lite tungt att dra cykeln den kilometern. Annars hade jag sällskap mycket under tävling med Olavi Hokkanen som kom tvåa. Han körde bra när det var mindre bonavägar. Det var på gränsen att jag hängde med då.
Resultat: 1) Rolf Tibblin, Uppl. Väsby MK, Husqvarna 46 pr. 2) Olavi Hokkanen, Helsingsfors MK, Jawa, 87 pr. 3) Bo Ekeberg, Uppsala MCK, Husqvarna, 88pr. 18-årige sensationsmannen som var även bäste A-junior). 8) Ingemar Andersson, Tibro MK, 101 pr.


Ingemar och Rune "Möbelhandlarn" Svensson gör sig i ordning för start i Kyrketorpsloppet 1960. FOTO: Privat

Skadad i december 1960
Att läsa i lokaltidningen 11 dec 1960
: "SM-segrare från Tibro SKADAS vid vurpa med mc. En otäck skada har den kände motorcyklisten Ingemar Andersson råkat ut för. Han skulle köra ut på Hjo - Skövde-vägen vid Hult i Mofalla och därvid slirade han omkull och kastades av motorcykeln. Troligtvis blev han sedan påkörd av en efterföljande bil. Skadorna inskränker sig till ett brutet ben och en del småblessyrer. Han fördes till lasarettet i Skövde".


- I dec 1960 bröt jag lårbenet. Det var snö och jag kom från en mindre väg och krockade med veterinären. Det var mitt eget fel. Bröt högra lårbenet och var sjukskriven fram till augusti 1961. Jag började köra igen men blev aldrig bra. 


Ingemar 2008 med vandringspriset Valle Lundbergs Minne. FOTO: Mikael Sandberg

1961
Ingemar gjorde tävlingsdebut efter lång sjukskrivning i augusti. Blev 3:a efter Hasse Hansson och Leif Eriksson, Nora i SMK Örebros Länsrunda. I  september arrangerade Tibro MK för första gången en SM-deltävling i Valle Lundbergs Minne. Tyvärr fick både Ingemar Andersson och Anders Franzén bryta men Rune Isacsson tog en 2:a placering efter Bo Ekeberg Uppsala. I oktober vann Ingemar Brickebacksloppet i Örebro och bröt Kinnanatten efter en vurpa.

- Det kändes lite osäkert att komma igång igen. Var lite räddare på nåt vis. Jag hade även kvar spiken i lårbenet och det hade gått illa åt den för den var krökt när den drogs ut. Det är ju segrar som räknas och tyckte att det inte gick så bra att komma igång igen. Blev aldrig riktig fart på åkandet.1962 och framåt
-
Första SM-deltävlingen 1962 gick i Kinna och där kom jag 9:a. Här börjar nu Hasse Hansson att visa sin förmåga och tog första platsen i stora klassen. Blev sedan  trea i Valle Lundbergs Minne. Vann Kilsbergsskålen på hösten. 

- Körde sporadiskt lite enduro och crosstävlingar under 1962 - 1964. 

- 1964 och 10 år framåt blev jag banläggare för Valle Lundbergs Minne. Var även lagledare i crossen några år. Blev banchef för Snickarfräsen under många år när den kördes på Örlenbanan. Var även tävlingsledare när vi körde första tävlingen på den nya banan vid Kråkhult 1986.


Crosslaget Hyvlarna: Lars-Erik Johansson, Hasse Hansson, Conny Bergåker, Alf Blomkvist, Sven Arvidsson (på MC), Per-Olof Sjöberg, Hans-Petter Jonsson och Ingemar Andersson. FOTO: Privat

Har gjort mig av med mina 3 Stinget maskiner till en samlare i Karlstad vid namn Rune Johansson. Där tror jag att dom har hamnat i rätta händer. Det finns ett fint reportage i Classic Motor 4 - 2007 om cyklarna.


Sammanställt av Mikael Sandberg 2008-02-08

tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO