tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO

I skuggan av Enduro-VM 2009,
del 3:  Finland
Del 1: Portugal/Spanien
Del 2 Finland
I skuggan av Enduro-VM 2008


Efter drygt en månads uppehåll sedan Sardiniens VM var det nu dags att lämna Sverige några veckor igen. Det var nu två VM-helger i sträck med början i Finland. Resan upp till Stockholm gick bra, men väl på plats i Värtahamnen visade det sig att resebyrån bokat in Trailern på personbilssidan och där är max höjden drygt 3m. Men Roland var inne hos damerna på kontoret och kopplade på stora charmoffensiven så dom fixade en ombokning trots att det först var fullt.


Stockholms skärgård. FOTO: Börjessons

När färjan åkte genom Stockholms skärgård på kvällen var det fint väder. Det var en fantastisk utsikt från soldäcket där vi satt och såg ut över alla småöar och skär. På kvällen åt vi en jättebuffé på båten. Det fanns massor med god mat och vi är väl ganska matglada allihop, så här skulle ätas. Den som vann matracet var utan tvekan Thomas som avslutade med en jättedessert.

Vi kom till Helsingfors på onsdagsmorgon. Tävlingsplatsen låg i Riihimäki 7 mil norr om Helsingfors. I detta området bor många av dom duktiga Finska förarna, så för dom var detta något av en hemmabana. Vi förväntade oss naturligtvis att dom skulle vara snabba här. Jag hade också förväntat mej ett enormt publikintresse med tanke på alla duktiga finska förare. Men så var tyvärr inte fallet. Visst var det ganska mycket folk men inte alls som i Sydeuropa när det är VM i staden.

Förutom Husabergsteamet var det även ytterligare ett gäng Svenskar på plats. Br. Johanssons Hondateam samt Svenska KTM teamet. Även några juniorer som Martin Larsson och Thomas son Emil Gustavsson gjorde sin första VM tävling.


På fredagen fyllde Jocke år, även Roland som fyllde några dagar efter firades med tårtkalas. FOTO: Börjessons

Paddoken låg vid en stor sportanläggning och det var kanonfint ordnat med wc och duschar. Naturligtvis fanns det bastu som vi avslutade varje dag med.

Tävlingen började som vanligt med prologen på fredagskvällen. Det var ganska mycket folk som var på plats i det fina vädret. Det var en tuff parallellbana där förarna möttes två och två som dom ligger i VM tabellen. Toppduellen stod mellan Joakim Ljunggren och Jonny Aubert. Jocke laddade sanslöst hårt och var klart före Aubert. Jocke satte dessutom kvällens bästa tid över alla klasser.  


Jonny Aubert och Joakim Ljunggren på prologen. FOTO: Börjessons

Juniorhelg
Tävlingsmässigt för teamet får vi nog säga att det blev juniorernas helg. Oriol Mena som inte alls är van vid löst underlag och mjuka banor var lite osäker inför helgen. Han började lite lugnt på lördagsmorgonen, men när han efter ett par prov hittat flytet gick han på stenhårt och vann båda dagarna.

Calle Sjöö gjorde även han en fantastisk helg. Han gjorde topptider på proven och på lördagen var han och högg på en pallplats. På sista varvet låg han 3:a, men det är sekundstrid och man måste ladda allt utan att göra minsta misstag. Calle gjorde en riktig urladdning i slutet men vurpade på ett prov och tappade några sekunder. Han slutade 5:a på lördagen och 7:a på söndagen. Han har nu visat att kapaciteten finns och får han bara bort dom små misstagen som kommer ibland kan han bli riktigt farlig.

Emil Gustavsson Tibro MK gjorde sitt första VM. Det var verkligen roligt att följa Emil och han körde mycket rutinerat. Han körde faktiskt in på en 19:e plats i Söndagens tävling och det gav honom dom första två VM-poängen i karriären. Men med största säkerhet lär det bli många fler framöver.

Joakim Ljunggren. FOTO: Börjessons

Efter tävlingen skulle allt som vanligt plockas ihop och lastas. Jag och Roland var kvar till på måndagen och tvättade alla hojar. Dom andra i teamet åkte hem till Sverige på söndagskvällen.

När hojarna var rena körde vi trailern ner till Helsingfors för att där ta färjan som skulle ta oss till Rostock i Tyskland. Den båtturen tog 26 timmar så det blev en del välbehövlig vila och uppladdning för kommande helg. Därifrån är det sedan knappt 100 mil till Puchov i Slovakien.

Lars Börjesson
Mekaniker i Husabergs fabriksteam


I skuggan av Enduro-VM 2008
del 1 Östersund >>>
del 2 Portugal >>>, bilder >>>
del 3 Spanien >>>
del 4 Polen >>>, b
ilder >>>

del 5 Wales >>>, bilder >>>
del 6 Frankrike >>>, bilder >>>
del 7 Italien >>>
del 8 Frankrike >>>

tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO