2023-01-07 Hans Gustavsson & Vintercupspremiären i Skövde
Följ Hans Gustavsson på www.facebook.com/hans.gustavsson.71

Årets vintercup-premiär skedde i klassiska Kråkeberget och den blev lite som väderleken, upp och ner. Utan några förväntningar knallade jag traditions-enligt iväg från en plats långt bak i fältet men redan upp i första backen passerade jag kompisen som startade 10 sekunder före. Därefter var det bara att knalla på i lugnt tempo i snöspåret som kantades av tung blöt-snö. Vid några tillfällen fick jag bryta i styret då framhjulet ville hitta spår ut i den djupa snön. Hondan tuffade på bra och de nya dubb-däcken drog fint i spåret.

Efter ett stycke blev det stopp då en ungdoms-förare på liten maskin dykt i snön och fastnat med benet under cykeln oförmögen att ta sig därifrån. Ställde min hoj på stödet och gick fram och hjälpte till att lyfta, men hur jävla tung är en Yamaha 85 cc med styret ner i tung blötsnö? Inte riktigt så jag ville öppna tävlingen men väl igång och efter några slingor så var hjärtrytmen nere på mer normal nivå igen bara för att bli stoppad av en köbildning i en uppförsbacke där återigen en förare med små hjul fått problem. Och så fortskred det in på ungefär halva första sträckan, då de minst rutinerade förarna med småcyklar hade det besvärligt.Men när man väl kommit loss lite så knevlades det på i makligt tempo, men ändå på tvåans och treans växlar. Bitvis kom man in i det fint ända till framhjulet återigen ville pröva lyckan vid sida av och man fick bryta i styret och hejda sig lite. Att ta sig fram på slingorna inne i Kråkeberget gick ganska bra men ut på fältet vid klassiska Kyrketorpsbanan i de sista kurvorna fram mot målgång kastade jag i fyrans växel med övermod vilket bara resulterade i ännu en snöängel vid sidan av spåret.

Lite vätska i depån och rensning av fotpinnarna gjorde susen och jag kände mig hyfsad stark ut på andra sträckan, men denna var betydligt knöligare och här kom jag aldrig in i något riktigt flyt. Jag hade heller inte tänkt på att tejpa fotpinnarna så snön byggde på och bildade en isklump på varje fotpinne vilket innebar problem med fotfäste och balans i hela körningen. Dessutom började nu de snabbaste förarna komma ikapp där man försöker hålla åt sidan så gott det går. Man kan väl säga att det sista av kämpaglöden släcktes efter ännu en resa ut i terrängen då jag för under någon sekund släppte koncentrationen på att hålla framhjulet i spåret.Därmed nöjde jag mig med motorcykel-åkning för den här dagen och ställde in efter halva loppet. Väl hemkommen och avkoppling i soffläge framför TVn summerar jag ändå dagen som trevlig, med återträff av vintercups-gänget, bitvis rolig motorcykel-åkning där det ändå känns fint att vara igång igen på det nya året, samt en väldigt massa förbrända kalorier. Sist men inte minst får jag rikta ett stort Tack! till arrangörerna FMCK Skövde som ändå lyckades genomföra dagens tävling trots snöovädret.


2023-01-07 Hans Gustavsson & Vintercupspremiären i Skövde
Följ Hans Gustavsson på www.facebook.com/hans.gustavsson.71