29 aug 2016 Racerapport från JSM1 Deltävling 5 Skövde 28/8

Pressmeddelande Enduro Erik Appelqvist.  FOTO: Mikael Sandberg www.tibromk-enduro.nu


Helgen började med att vi under fredagen åkte upp till Skövde för den femte tävlingsdagen i JSM. Till skillnad från tidigare tävlingar, så skulle det vara USM under lördagen och SM på söndagen. Jag hejade på mina bröder under lördagen och fick även ta del av hur banan verkade. Banan bestod av 5 olika specialsträckor och vi skulle köra 3 varv + 1 sträcka. Banan var väldigt varierande, men överlag snabbåkt.
 

Tävlingen började bra med en sträckvinst i JSM1 på första specialsträckan. Därefter följde ett längre enduroprov, som också gick relativt bra trots ett mindre misstag. Efter tre sträckor skiljde det endast 19 hundradelar mellan mig och Joakim Grelsson, då Grelsson hade ett litet övertag.

På varvets två sista sträckor förlorade jag tid och var ungefär 28 sekunder bakom Grelsson efter första varvet. Jag fokuserade extra mycket i början av varv två och kunde köra in lite tid, men återigen tappade jag på specialsträcka 4 och 5 och avståndet växte tillbaka till 30 sekunder.

När jag gick ut på det tredje och sista varvet så visste jag att det skulle bli svårt, det är inte lätt att ta ikapp tid på motståndare som sällan gör misstag. Efter bra sträcktider på specialsträcka 1, 2 och 3 så hade jag lyckats kapa försprånget till 2 sekunder. Nu återstod de sträckor som jag hade haft svårt för tidigare. På specialsträcka 4 förlorade jag 1,85 sekunder, men på specialsträcka 5 lyckades jag vinna, vilket innebar att jag nu hade en ledning på ungefär en sekund inför det sista och avgörande gräsprovet

Jag klarade att hålla undan på sista provet och vann tävlingen med 4 sekunder före Grelsson, vilket är väldigt lite efter en såpass lång dag. Anton Sandstedt körde bra och tog sig i mål på en tredjeplats. Körningen kändes väldigt bra under hela dagen och till skillnad från Östhammar förra helgen, så kände jag nu att jag hade bättre attack. Jag blev även 4:a totalt av alla SM-klasser, vilket är mitt bästa resultat hittills. Jag har nu 4 poäng upp till Joakim Grelsson inför sista deltävlingen i Söderhamn den 17:e september, så vi får se hur det slutar. Men innan dess väntar sista VM-deltävlingen i Frankrike 9-11:e september.

Serietabell JSM1 efter 5 av 6 deltävlingar:
1) Joakim Grelsson (KTM) 89p
2) Erik Appelqvist (YAMAHA) 85p
3) Pontus Skoog (KTM) 80p

Med vänliga hälsningar Erik Appelqvist