www.tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO

Resultat
Senior >> Junior >> Tjej >> Bredd >> Motion >>

Tidaholms MK >>


Torbjörn och Andreas i tuff duell i Tidaholm

Tidaholms MK
arrangerade den andra deltävlingen av Vintercupen Östra Skaraborg i ett kallt och snörikt Kleven. På morgonen stod temperaturen på omkring 15 grader, men under dagen så minskade temperaturen allt eftersom solen sken. Efter veckans rikligt snöande så var spåren mycket besvärliga för dom förare som inte har kommit till världen med balansförmågan att köra i snöspår. Spåret såg plogade och inbjudande ut från infarten till startplatsen. Men det visade sig sedan att det endast var i början av spåret som det var plogat.


Tufft på första varvet för motionsklassen. FOTO: Johan Persson

Motionsklassen fick äran att starta först och spåra. Vid småbackarna före första surdraget kunde jag räkna till åtta förare som stod eller låg jämte spåret som slagna bowlingsklot. Om man ska vara lite gnällig så borde nog värstingklasserna ha start först och spåra. Förhållandena blev naturligtvis bättre och bättre efter hand när spåren blev uppkörda.

Seniorklassen
Totalsegrare idag blev Kullings Torbjörn Bäck som vann båda heaten tätt följd av Uddevallas Andreas Toresson. Torbjörn berättar -Jag har nog bara kört i så mycket snö en gång tidigare och det var när jag körde ett JSM i Hedemora i min ungdom. Har aldrig varit med om så här mycket snö faktiskt. Det var svårt det här. Första omgången var det riktigt svårt andra omgången var det bättre när det hade blivit uppkört.

-Rullade på i heat ett men Toresson var lite snabbar, men han gjorde sen en miss. Åkte ut i skogen lite, kom förbi honom då. Sen låg vi där och körde ihop. Vurpade en gång när jag skulle varva en åkare, åkte ut i lössnö. Annars gick det bra, inga problem. Som det är nu är det trångt i skogen och det går inte att flytta sig heller. Toresson låg före och han kom precis före i en varvning innan det blev trångt i skogen och jag försökte då att åka om på yttern men det var för mycket snö och jag klara det inte utan for omkull. Det tog inte så många sekunder. Sen kom Toresson ikapp en varvad så var jag ikapp igen. Vi två låg ihop i princip i båda heaten.


Martin Sabel, FMCK Skövde. FOTO: Mikael Sandberg

-I andra heaten tog jag starten och försökte att dra på i ett skapligt tempo. Men både Toresson och Georgsson hängde med. Toresson släppte jag senare förbi, det kändes att han var snabbare idag. Han fick några sekunders lucka. Toresson la sig senare och då tappa han nog rytmen lite. Lyckades komma förbi och drog på. Tänkte att det alltid är svårt att komma igång efter en vurpa. Fick ca 10 sek lucka. När jag sen kom ikapp varvade så försvann 10 sek på hundra meter.

-Jag tror nog att Toresson är snabbare just nu. Det gäller för mig att öka tempot. Jag vann på mindre misstag. Är kul med snöträning så det blir nog Falköping nästa helg. Inga problem annars mekaniskt, som vanligt. Hondan går som tåget.

Snabbast under tre av fyra varv på heat ett var Daniel Persson, Laxå MK. Daniels framfart var härlig att se, ett vilt satsande och det var bara ett stort snömoln man såg komma farande. Daniel blev trea i heat ett och Fredrik Georgsson blev trea i heat två. Fredrik som startade tillsammans med Torbjörn och Andreas fick se sig slagen av sina startkamrater men under sista heatet var det mycket tajt när förarna kom ikapp förare. Våra crossåkare Zell/Qvick/Fredén kämpade väl men hade vissa problem med snömassorna.


Mycket snö var det. FOTO: Mikael Sandberg

Juniorklassen
Den alltid sympatiske Oscar Åberg skrällde till det riktig ordentligt och var helt ohotad i sina båda heat i Juniorklassen. Jakob Mörhed, Norrahammars MK strulade till det under första varvet men var annars den som gav Oscar mest motstånd i första heatet. Snart militärutbildningsbefriad John Johansson, FMCK Skövde blev resultatmässigt tvåa och trea i sina heat. Tibros Mattias Holmgren blev trea och femma. I den sammanlagda cup ställningen leder Oscar före John och Mattias.


Oscar Åberg, Tibro MK. FOTO: Mikael Sandberg

Breddklassen
Svenerik "Jösse" Jönsson
tränar och tävlar väldigt lite numera men fick ändå en lätt seger i breddklassen. Svenerik blev väldig upphetsad av körglädjen när han hängde på Daniel Persson. Han tog i ren glädje och körde ett extra varv när han ände var på gång. Svenerik har en helt otrolig körkänsla, kan helt otränad hänga på sverigeeliten och verkade helt obekymrad efter målgång. Kommer om tid finns att starta i fler Vintercuper (firman flyttar till nya lokaler). Conny Ståhl, Hjo MK satsar frisk som vanligt och fick en andra och tredje placering lika med Skövdes Fredrik Emanuelsson. "Stor" Anders Eriksson liksom Svenerik tränar ej numera men gjorde ett bra tredje varv i heat ett. Fjärde bästa i klassen men strulade under dom tidigare varven . Blev åtta i klassen men startade ej heat två.


Svenerik Jönsson väntar på sin tur. FOTO: Mikael Sandberg

Stefan Anderssons
facit idag blev en sjätte och fjärde plats. Stefan berättar -Startade ihop med John Johansson tog starten var först ett halv varv. Stålsatte mig för att inte köra omkull för det gör bara ont, cykeln går sönder och tid tar det med. Så jag försökte hitta rytmen men det gick inte så fort. Men jag får vara nöjd Skiljde bara sekunder mellan oss. Åkmässigt gick det mycket bättre i andra heatet. Startade ihop med Mikael Persson och Alexander Zell, tog starten där också. Mikael körde ifrån mig senare. Detta är inte mitt favorit underlag men det är bra oatt vara med och få lite poäng annars är man inte med alls i totalresultaten. Nu ska det bli välplogat i Falköping så Tussilagon kommer fram i kanterna har Ahlin lovat


318. Jonas Nordmark, Hisingens MK & Simon Holmbäck, Hjo MK. FOTO: Mikael Sandberg

Nils-Erik Zell körde jämt och säkert första heatets tre varv, låg inom 15 sek differens. Nils-Erik blev idag tia och elva. I striden längre ner i resultatlistan finner man far och son Krister och Fredrik Pettersson, Hjo MK. Normalt körande i motionsklassen gjorde man ett taktiskt drag före start och anmälde sig i bredd på grund av bättre förhållande i den klassen. Kampen mellan far och son var hård under heat ett. Trots att Krister gjorde ett snabbt sista varv så blev han slagen av ynglingen Fredrik 10 sek. I heat två dyngade Krister till ynglingen med 1 min och tre sek.


Fredrik Pettersson, HJO MK. FOTO: Mikael Sandberg

Tjejklassen
Tjejklassen fick ett nytt namn i Vanja Kolman Försvarsmakten som tvålade till våra lokala flickor ganska ordentligt. Vanja berättar -Har flyttat till Eksjö och det är därför jag kör här. Det var rena snöspår och dom blev fina på andra heatet. Jag har inte alls tränat mycket nu i vinter. Det saknas jätte mycket åktimmar i kroppen. Jag blir trött. Jag satsar framöver på både EM, RM och Six Days i Nya Zeland. Måste nu köra så mycket som möjligt.

Erika Gunnarsson var två i båda heaten. Paulina Andersson kämpade hårt runt spåren envis som synden. Fick problem med oljeläckage i sista heatet.


TStaffan Axelsson, Tibro MK. FOTO: Johan Persson

Motionsklassen
I motionsklassen blev det stora förändringar i resultatlistan från föregående tävling. Tibros segerherre från Carlsborgs tävling Robert Salmonsson hade visa problem med det snöiga spåret. Som förste man i spåret var det inte lätt att ta sig fram på första varvet. Fick nöja sig med en åttonde plats. Fick lite revansch inför heat två och blev där fyra. Värst av Tibroförarna i klassen blev den annars så vane snöplogaren Adam Danielsson, körde till sig en fjärde och femte plats.

Peter Hendén, Falköpings MK hade väldigt bråttom med att komma hem berättades före start. Han lyckades med detta genom att ta två klara heatsegrar. Tommy Toresson , BMK Uddevalla fick låna sonens 125 GasGas men han tyvärr inte med att provköra den. Men det gick bra ändå med en andra och tredje plats som facit. Ulf Eliasson, BMK Uddevalla körde tills ig en andra och femte plats.

Undertecknad har vid många tillfällen lyckats att fånga många dråpliga framfarter på kort. Nu fick jag bjuda på mig själv och göra många uppvisningar på i hur man inte lyckas så bra i trånga snöspår. Väntar med förfäran på kort och film från dessa djupdyckningar i snömassorna. Men man landar ganska mjukt i snö.

Tack Tidaholms MK för en fin dag.
Mikael SandbergTommy Toresson, BMK Uddevalla FOTO: Mikael Sandberg

www.tibromk-enduro.nu
Tillbaka till INFO