Tillbaka till INFO

Bäck vann Stadionenduron i stor stil

Med strålande solsken och fulla startfält blev årets upplaga av den populära tävlingen en stor succé. Banvarvet som inleder med start på rallycross banan tar en sedan ut på underbar enduro mark med inslag av fina gärden, crossbane liknade grus högar och snabbåkt asfalt. Dagen började med att Motionärerna över 35 år körde sitt heat på tre varv. Snabbast här var hemmaföraren Kurt Evertsson Götene MK före FMCK Skövdes Jonny Fransson. På tredje hittar vi ytterligare en hemmaåkare, Hans Ståhl. Nämnas kan att det endast skiljde 17 sekunder mellan ettan och trean. Bäste Tibro förare blev Sven-Åke Karlsson på en fin 14: e plats.

Sven-Åke Karlsson Tibro MK Foto: Johan Persson

I dagens andra start körde bredd klassen ett kval heat om fyra varv där dom 25 bästa tiderna gick vidare till eftermiddagens final heat. Snabbast var Pär Berggren Lidköpings MCK, 37 sekunder före Richard Ahlin Falköpings MK. Sjätte kvaltid sattes av Stefan Andersson Tibro MK, 1.5 minuter efter Berggren. Evigt unge Nils-Erik Zell kvalade in på en 9: e plats medan Ola Larsson Tibro MK hamnade utanför kvalgränsen. Nästa heat var även det ett kval heat där seniorer och juniorer gjorde upp om vilka som skulle få köra i finalen. Flera av svensk enduros duktiga förare fanns med så det var upplagt för lite fight. Snabbast i senior var Vårgårdas enduro komet Torbjörn Bäck. Bäck gick ut i ett rasande tempo och fullkomligt krossade övrigt motstånd genom att vara dryga 2 minuter före tvåan Dan Åkesson Kils MK. På tredje plats kom Christian Johansson Västerås MK. Tibro representerades i klassen av Anders Fredriksson och Johan Persson, båda hör kanske hemma mer i motionslägret men valde denna dag att dansa med dom stora pojkarna. Bäst lyckades Anders med en 22: a plats och därmed en biljett till finalen.

Anders Fredriksson Tibro MK Foto: Johan Persson

I junior var det en duktig crossåkare som visade vart skåpet skall stå, Christoffer Kallies Helsingborgs MCK var dryga minuten före Anton Nordh FMCK Skövde. Tibros Oskar Åberg kvalade in på en 13: e plats i det tuffa gänget.

Torbjörn Bäck Kullings MS Foto: Jonas Karlsson

Efter dessa herrar var det dags för dom motionärerna under 35 år. Dom körde precis som de äldre ett heat över tre varv. Vinnare blev Kenneth Karlsson FMCK Skövde före Jari Tuovinen BMK Uddevalla, dock var segermarginalen så liten som 4 sekunder. Trea kom Karl-Gunnar Johansson FMCK Skövde. Bäste Tibro Förare blev Adam Danielsson på en mycket fin 9: e plats. För att runda av dagen på bästa sätt samlade man ihop dom 25 bästa senior, junior och bredd åkarna för en rafflande final. Snabbast iväg utav seniorerna var Bäck som genast skaffade sig en lucka som växte ända in mot mål. Ohotad kunde han köra hem segern före Åkesson och tredje placerade Charlie Söderblom ET Örebro. Bäck berättar att han gillar tävlingen och att han vunnit den tre gånger förut. Närmast är det dom två stor loppen Ränneslätt och GGN som hägrar, efter segern i Stångebroslaget i somras finns nog tankarna på att kunna ta hem en trippel seger.

Christoffer Kallies Helsingborgs MCK Foto: Johan Persson

I juniorernas kamp var det Christoffer Kallies som tog hand om ledningen och kunde lekande lätt köra hem segern före Anton Nordh och Mattias Holmgren MK Pionjär. Oskar blev precis som i kvalet 13: e. I bredd var det Pär Berggren som tog hand om ledningen omgående och med sig i släp tåg hade han Richard Ahlin och Conny Ståhl Hjo MK, mellan segraren Berggren och tredje placerade Ståhl skiljde till slut enbart 10 sekunder. Stefan Andersson kämpade tappert men fick lite strul med omkörningar och kom på en 5: e plats ca: 30 sekunder efter tättrion. Nisse Zell ångade på och kom på en 12: e plats. För att göra en kort summering av dagen så kan man säga: Behåll stuket Götene, tävlingsformen är kanon och uppskattas av många. Vi återkommer mer än gärna!