Tillbaka till INFO

RM-guld till Tibros Oscar Åberg

Sista deltävling i årets RM-serie avgjordes i Hallsbergskogarna på lördagen. Vädret var strålande solsken med lite kyla på morgonen. Arrangören hade dagen till ära en välpreparerad bana. Det var omväxlande crossbana, sand och stenigt underlag. Tre varv körde URM1, Resterande klasser körde fyra varv.

Tibro MK har nu fått sin förste RM-segrare i ungdom genom Oscar Åberg som tog hem klassen för dom stora maskinerna. Efter en tuff uppgörelse i dagens tävling med Torbjörn Bäcks lillebror Peter. Segern gick till Oscar med 54 sekunder marginalen. Tyvärr har det endast startat fyra förare totalt i denna klass under RM-serien. Men Oscars tider har räckt till en topp fem placering i URM 2-deltävlingarna som har körts.

Oscar Åberg, Tibro MK. FOTO: Lars Börjesson

I URM1-klassen var det nervöst före start där flera förare hade chans att ta totalsegern. Robert Stålborg, FMCK Skövde blev tvåa i dagen race och det räckte till totalseger i klassen. Vann idag gjorde Rikard Hansson, Donkelo RK (son till Peter), 47 sekunder för Robert. Tre blev Martin Iggmark, från hemmaklubben Hallsbergs MK. Joel Nilsen, Laxå MK kämpade till sig en fjärdeplats endast 3 sekunder efter Martin. Detta gjorde nu att Joel fick tredje platsen totalt i serien. Bästa Tibroförare idag var Daniel Axelsson på en 7:e plats följd av Nicklas Börjesson på en 12:e plats. Nicklas hade som mål att komma inom topp 10 i RM-serien vilket dagens placering säkerställde. En nöjde Nicklas slutade 10: i den stenhårda klassen. I dom fyra deltävlingarna som har körts har Nicklas blivit 11:a, 14:e, 14:e och 12:a. Närmast för Nicklas väntar Ränneslättsloppet om några veckor.

Nicklas Börjesson, Tibro MK. FOTO: Lars Börjesson

Råbert Stålborg, FMCK Skövde, Rikard Hansson, Donkelo RK & Martin Iggmark, Hallsbergs MK. FOTO: Lars Börjesson

I URM2-klassen vann Calle Sjöö första deltävling men har inte pga. andra stora tävlingar inte kört något mer. Han öppnade istället dörren för Martin Sundin, Hallsbergs MK som vann dagens tävling och RM-serien totalt. Fredrik Berg, Hällefors MK fick stryk med 1 minut och 5 sekunder idag. Robert Kvarnström, Folkare MK tog tredjeplatsen idag. Robert körde inte Tibros deltävling pga. av gipsad fot. Men farten i dom tre avslutande deltävlingarna räckte till en andraplats totalt i serien. Trea totalt i RM-serien slutade FMCK Skövdes Oskar Persson genom stabil körning och dagen placering blev 8:a. Andreas Axelsson, Tibro MK körde sin första endurotävling på en 125 cc idag. Placeringen blev 27:a i det 40 man starka startfältet.

Andreas Axelsson, Tibro MK. FOTO: Lars Börjesson

Som väntat stod tjejklassens suverän Sandra Adriannsson, FMCK Borås överst på pallen och knep även RM-segern efter fyra raka vinster. Har varit överlägsen i tävlingarna men i dom två sista tävlingarna har flera konkurrenter fått upp farten och närmar sig Sandra. Paulina Andersson, Tibro MK hade chans inför dagen tävling att knipa fjärdeplatsen totalt. Öppnade mycket starkt på första varvet och var ikapp Jessica Malcolmsson i det läget var hon fyra. Men en marksyning gjorde att hon tappade tid och fick sedan inte kontakt. Hon slutade 8:a i dagens tävling och blev 6:a totalt i RM-serien vilket är mycket bra resultat då hela 26 tjejer tagit poäng i serien. Jessica Malcolmsson och Erika Gunnarsson, FMCK Skövde har haft en hård fight med Paulina under serien. Totalt slutade Jessica på en 5:e plats och Erika på en 7:e plats.

Oskar Persson, FMCK Skövde. FOTO: Lars Börjesson

Premiäråret för RM-serien har varit mycket lyckad med fyra mycket välarrangerade tävlingar. Hoppas på en bra fortsättning nästa år. Ungdomsförarnas framfart har chockat många av dom vuxna förarna och det bådar gott inför framtiden.