Tillbaka till INFO

Skyfall och sommarsol när Tibro vann Lag-SM

Årets upplaga av Valle Lundbergs Minne innehöll det mesta, sträckorna runt Tibro är välkända för att erbjuda fin enduroåkning. Men som bekant har ju sommaren lyst med sin frånvaro och markerna runt snickarekommunen var ordentligt tärda utav regnet redan tidigt i veckan. Som inte detta vore nog så började det att regna kraftigt under fredag kväll och höll i sej långt in på morgon kvisten. Med tuffa yttre förutsättningar blev det ett krävande race för många tävlande. Banan bestod av 4 sträckor som kördes 2 varv av senior, junior och RM veteran körde 1 varv plus 2 sträckor. 210 förare kom till start i årets upplaga som var den 34:e.

Stefan Andersson, Tibro MK. FOTO: Mikael Sandberg

Tibro MK vann årets Lag-SM som kördes endast med en deltävling. Tibros segerlag var Anders Eriksson, Fredrik Georgsson och Daniel Johansson. Slog närmaste konkurrenten SMK Dala Falun med 41 minuter.

Anders Eriksson, Tibro MK. FOTO: Mikael Sandberg

I seniorklassens E2 klass stod den tuffaste kampen mellan tabellettan Björne Carlsson Folkare MK och Torbjörn Bäck Kullings MS, inför dagens race skilde det endast 6 poäng emellan dem båda med fördel Björne. 2003 års segrare av Valle Lundbergs Minne: Anders Eriksson Tibro MK fanns på plats för att försvara sin inteckning i vandringspriset, men fick omgående stenhårt motstånd av Bäck som under hela dagen satte mycket snabba varvtider. Av 8 sträckor så vann dom fyra var och Torbjörns segermarginal blev endast 34 sekunder efter 2 timmar och 25 minuters specialsträckor.

Torbjörn Bäck, Kullings MS. FOTO: Mikael Sandberg

Torbjörn som varken är stor på jorden eller i orden visade att han är en av de absolut snabbaste förarna av Svenskenduro just nu och förpassade Anders till en andra plats. Och med Björne Carlsson först på en femte plats innebär det nu att Bäck går upp i sammanlagd ledning med endast en tävling kvar att köra. Samtidigt så tog han även en inteckning i vandringspriset genom att även totalvinna tävlingen.

John Johansson, FMCK Skövde. FOTO: Mikael Sandberg

Tibros Daniel Johansson körde stundtals strålande och belade sjätte platsen i klassen och total åtta. I E1 var förväntningarna höga på Fredrik Georgsson och hans segerchanser med den nya 250cc fyrtaktsmaskinen. Fredrik som verkligen gillar att köra på hemmaplan började bra och kom in i tävlingen från början, tyvärr så bromsade han stopp på ett ställe och hade stora problem med att få igång hojen och tappade mycket tid. Detta gjorde att Mats Nilsson SMK Dala Falun och Marcus Olsén AMF Södertälje båda smet förbi Georgsson i resultat listan. Inför sista tävlingen drygade Nilsson ut sin ledning med ytterligare ett par poäng före just Olsén. I samma klass så blev Anders Georgsson 9:a och Erik Svensson 12:a.

Charlie Söderblom, ET Örebro. FOTO: Mikael Sandberg

Juniorsegrare blev Sebastian Adielsson MK Pionjär (E1) och Fritz Andersson Göta MS E2/E3). Tibros Calle Sjöö gjorde sin första JSM start och körde strålande i E1-klassen, var runt minuten snabbare än övriga konkurrenter på SS4! Tyvärr så gjorde en depåmiss att Calle förlorade sin topplacering. Han har dock visat sin kapacitet och lär sätta övriga i stor skräck framöver, var så säkra.

Niklas Eilegård, Laxå MK. FOTO: Mikael Sandberg

I klassen för dom riktigt fullvuxna: RM-Veteran vann Patrik Görl FEK, den tidigare six-days deltagaren gick i och med sin seger upp i ledning i tabellen. Körde sista sträckan utan dyna och var lite mör i backen efteråt. Tibros aspiranter Nils-Erik Zell och Stefan Andersson kom med siktet inställt på toppen men fick båda känna på otur och jäkelskap. För Nisses del slutade tävlingen redan på första sträckan med en retlig punktering som kostade så mycket tid att det inte var någon idé att fortsätta. Stefan som började starkt fick under den tredje sträckan problem med en svikande bakbroms, problemet kunde dock rättas till och tävlingen fortsatte hyfsat för att sedan på sista sträckan få motorstopp och tappa mycket tid. Stefan kämpade vidare mot mål och knep slutligen 9: e plats. Förutom det stundtals dåliga vädret med kämpiga sträckor till följd så verkar de flesta nöjda med årets näst sista deltävling av det Svenska Mästerskapet.