2003-03-01 Resultat Nike-pokalen/SMK Södermanland
Tllbaka till INFO

Tredje deltävlingen i SM & RM för enduro kördes idag i trakterna runt Eskilstuna med 7 klasser fördelade på SM 125 + 250 4-t, SM 250cc, SM 4-t, JSM 125cc+JSM 250cc 4-t, JSM 250cc, RM Veteran och RM Tjejer. Banan bestod av ett varv på 12 mil varav 8 mil specialsträckor fördelade på sex specialprov och två crossprov. JSM och RM klasserna körde ej första specialprovet. Längsta sträckan var på 18 km med körtid på 40 min.

De långa transporterna (den längsta 18km) i minus fem grader var ett stort problem för åkarna. Banan var stenig och jobbig med mycket lössnö och snömodd. JSM och RM klasserna fick en ovanlig lång och tuff tävling. Körtiden för exempelvis Nils-Erik Zell i Veteranklassen blev mer än 5 timmar.

Nils-Erik Zell, Tibro MK FOTO: Johan Persson

Inför dagens deltävling låg Fredrik Georgsson på en andra plats i 125 klassen. Fredrik startade 60 sek efter SM ledande Daniel Eld, FMCK Falun. Dessvärre var oturen framme och på första sträckan klämde Fredrik foten kraftigt men fullföljde trots detta tävlingen med stora smärtor. Fredrik tror att inget är trasigt. Slutresultate blev en 6:e plats. Totalt ligger han nu på tredje plats 9 poäng bakom Lifendahl och Eld som båda som har 50 poäng. (Fredrik åker imorgon till Spanien för träningsläger inför VM där han kör en 250 cc KTM istället för sin vanliga 125:a). Segrade i dagens tävling gjorde Per Lifendahl, MK Orion med bara 15 sek över Torbjörn Bäck, Kullings MC. Daniel Eld, FMCK Falun blev trea, slagen av Per med 2 min. Förstaårssenioren Erik Svensson, Tibro MK blev 11:a

I 250 cc gjorde Daniel Johansson, Tibro MK ett toppenresultat i dagens tävling med en fjärde plats, med bara 6 sek till tredje plats. Låg som bäst på en tredje plats och hängde länge på totalsegraren Mats Nilsson utefter banan. Daniel ligger nu fyra totalt i SM listan. Segrade i klassen gjorde Christian Johansson, Västerås MK följd av Johan Gustavsson, MK Orion (-2,36 min) och Thomas Bengtsson, Karlskoga EK (-3,0 min) . Anders Georgsson, Tibro MK kämpade väl och blev 8:a i klassen.

Fyrtaktsklassen vanns av Mats Nilsson, SMK Dala med MA Lerums grabbarna Jonas Hermansson och Joachim Hedendahl tätt därefter. Dessa tre grabbar var totalsnabbast i tävlingen. Mats Nilsson Leder klart Swedish Enduro Cup totalt med 11 poäng före Niklas Gustvasson.

Arkivbild. John Johansson FOTO: Stellan Bergbom

I JSM 125 visade Joakim Ljungren, Karlskoga-Degerfors MK ännu en gång var skåpet ska stå. Segrade med över 4 minuter. Joakim följdes av Lars-Erik Larsson, MA Lerum och Tobias Lindbom, Göta MS. Förstaårsjunioren John Johansson, FMCK Skövde gjorde ett toppenrace och blev 7:a enbart 15 sek upp till femte plats. Mikael Svensson, Tibro MK belade en hedrande 8:e plats i klassen. Stora JSM klassen vanns av Patrick Wicksell, SMK Uppsala. Svårt att tolka resultatlistan men har 250 klassen kört samma antal sträckor?

Nils-Erik Zell och Stefan Andersson för en intern kamp i RM för Veteraner. I dagens tävling gick det bäst för Nils-Erik Zell. Nils-Erik låg efter halva tävlingen på en andra plats men blev trea till slut, slagen med 2,15 minuter respektive 53 sek av ettan och tvåan. Nils-Erik rapporterar att allt flöt perfekt inga vurpor eller bromsstopp. Härligt Nils-Erik, sätt ungtupparna på plats! (fyller 55 i juni). Stefan strulade till det en aning i en uppförsbacke på första sträckan och slog runt baklänges. Det fortsatte sedan med att gashandtaget blev lite avkortat efter en vurpa. Det fanns bara en cm att hålla i!. Kämpade trots detta till sig en 11:e plats till slut. Segern gick till Johan Norlin, Göta MS med Per-Ola Bergman, Sala MSK på en andra plats. Lars Magnefeldt, SMI MK blev femma.

I totallistan efter tre deltävlingar leder P-O Bergman med 45 poäng före tvåan Peter Isaksson på 44 p. Följd av dagen segerherre Johan Norlin på 40 p och Nils-Erik fyra på 36 p. Stefan "Chefen" Andersson har ramlat ner från tredje plats till en 8:e plats med 27 p. Notera att man får räkna bort sitt sämsta resultat om man kör hela serien som består av 8 deltävlingar.

Stefan Andersson, Tibro MK FOTO: Johan Persson

Åkarna var inte riktigt nöjda med dagen tävling. När JSM klassen kom till en kontroll fanns det inte kontrollanter så b l a Joakim Ljungren fick köra en sträcka två gånger (inte bra). Det fanns klagomål på att banan inte var bra röjd. Stundtals liknade det mer en hästtävling med höga trähinder. Åkarna var inte nöjda med de långa transportsträckorna. Sista transporten in till mål var 17 km, inte bra när man år genomsvettig och det är fem minusgrader. En slutsummering av dagens tävling: SMK Södermanland lyckades inte riktigt bra med arrangemanget.

Fullständiga resultat på Torbjörn Sieverthssons Svemo sida.