Motorsporten som är den ultimata överlevnadsupplevelsen
(Med välviligt tillstånd av Kristianstadsbladet)

Under drygt trettio år har jag upplevt det mesta när det gäller motorsport. Från miniracing i Önneköps gamla mölla till Nascarracing på Daytona Speedway, men ingenting kan mäta sig med det jag bjöds på i lördags ute på det dyblöta Hovdalafältet. Novemberkåsan är den absolut ultimata sport- eller rättare sagt överlevnadsupplevelsen jag någonsin tagit del av, punkt slut!

Inbillade mig att jag hade bra koll på vad Martin Lind och hans kompisar sysslade med. Enduro är ungefär som rally på motorcykel, specialsträckor och så lite vattenhål som skulle passeras, nemas problemas. Gissa om jag hade fel? Specialsträckorna där "galningarna" körde motorcykel med full gas, kund jag knappt passera till fots. Vattenhålet var inte ett vattenhål, utan hundra. Dessutom var där nästan inget vatten utan bara bottenlös sugande svart äcklig gyttja. Jag vet för efteråt var mina en gång så fina seglarstövlar fulla upp till skaftet av det som Lind och kompani körde motorcykel på.

Upplevelsen att se de här tuffa killarna - tyvärr fanns inga tjejer anmälda - när de vräkte sig fram i terrängen kan inte beskrivas, det måste ses med egna ögon.

Vasaloppsåkare, bergsklättrare, maratonlöpare med fler brukar beskrivas som fysiska fullblod. Helt rätt om man inte jämför med endureliten vill säga. Tro mig en vasaloppssegrare skulle inte palla ett varv på Hovdalafältet med en tung bångstyrig, skitig motorcykel mellan benen. För "Kåsagrabbarna" är mjölksyra något som man möjligtvis häller på frukostflingorna!

Bragdguldet 2003 är naturligtvis klart, det måste helt enkelt gå till segraren Anders Eriksson. Nej jag skojade bara, jag vet att den flerfaldige världsmästaren från Tibro aldrig någonsin kommer på fråga när den förnäma bragdjuryn slår sin "kloka" huvuden ihop uppe i Stockholm. För vad är sju timmars motorcykelåka under absolut vidrigaste former, mot att hoppa tresteg i en sandlåda eller svinga sig över en höjdhoppsribba en ljummen sommarkväll?

Avslutningsvis kan jag bara citera en inbiten motorsportskompis som i helgen upplevde sin första Novemberkåsa.

- Nu är det bara bilbingot i Linderöd och formel 1 i Monaco kvar, sedan har man sett allt!


044-18 55 33
tommy.svensson@kristianstadsbladet.se